Güneşin doğduğu yön Doğu yönüdür. Bu durumda tam karşısı batı olur. Arkamız Doğu yönüne dönük olduğunda yüzümüz Batı yönüne bakar. Sağ kolumuz Kuzey yönü sol kolumuz ise Güney yönü yani kıbleyi gösterir.30-Sept-2021

Evde kıble yönü nasıl bulunur?

İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor.

Namaz kıblesi neresi?

Evde namaz kılmak için kıble yönü belirlenmemişse en kolay olarak pusula ile kıble yönünü bulmak olmaktadır. Türkiye'de kıble güney ile güneydoğu yönlerinde güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açıda bulunmaktadır.

Kıbleyi bilmiyorsak nasıl niyet edilir?

Kıblenin ne tarafta olduğunu bilmeyen kimse, soracak birini bulamadığı takdirde yıldız, güneş, rüzgâr gibi birtakım doğal alâmetlere dayanarak kıble yönünü bulmaya çabalar ve kanaat getirdiği tarafa yönelerek namazını kılar.

Cami ile yön nasıl bulunur?

Camii Şeriflere veya Minare kapılarına bakarak yönümüzü buluruz. Zira Minarelerin Şerefe kapıları daima Güney'(Kıble)e dönüktür. Kıble bizim için yaklaşık olarak Güney'i gösterir. Geceleri yön bulmak için,Kutup Yıldızı(Demirkazık)ndan faydalanırız.

Namaz hangi yöne doğru kılınır?

Namaz kılarken kıble cihetine dönmek farz olup namazın ön şartlarından birisidir. Mekke ve Mescid-i Haram'da, Kâbe'yi görerek namaz kılanların, Kâbe'nin bir noktasına tam isabet etmeleri şarttır. Fakat Mekke'nin dışında bulunanların veya Kâbe'yi görmeyenlerin, Kâbe yani kıble cihetine dönmeleri yeterli olmaktadır.

Kıbleyi bulamadım ne yapmalıyım?

Müslümanların kıblesi Kabe'dir. Namazların Mekke şehrindeki Kabe'ye yönelmiş olarak kılınması gerekir. Kıble yönünü bilmeyen kimse yanında bilen birileri varsa sorar, yoksa araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur.

Kıbleden kaç derecelik sapma namazı bozar?

Selçuklu ve Osmanlı camilerinde bu tür küçük kıble ölçüsü hataları bulunabilir. Yani, caminin kıble yönünde 45 dereden fazla sapma yoksa, ibadetin geçerliliği açısından da bir sakınca yoktur.